Sebuah Kisah Klasik Part 2

Dok baca Tunas by Hlovate. Order online tak sempat lagi pi bayaq tgk2 dah smp depan umah. Servis yang cemerlang sungguh Jemari Seni nih.

Anyway, kira aku takde laa rasa loya-loya tekak baca Tunas ni cause takla karat dan banyak pengisiannya. Memang informative dan walaupun kekadang aku terpikir gak hotdamn hebat gila budak2 skolah tu. But yes, it brought back swell memories dari zaman skolah asrama dulu and although takde laa sampai tahap mandi air suling kat makmal, merepek jugak laa kehidupan kitorang kat skolah dulu.

1. Waktu first day kat SMSK (aku masuk form 4), aku buat grand entrance waktu English lesson. So kena intro dlm English jugak. Okla, fine laa. Aku abeh ckp je semua buat muka macam tengok Jackie Chan cakap Tamil. Nak kata aku speaking berabok, tak jugak cause rasa macam dok cakap kat St. Mary’s. Dengor pulak nama skolah omputih, lagi laa budak2 tu pandang herot je kat aku.

2. Sebelum recess, dah member dah esp ngan Deb, Ana, Fiza. Kak Long kat Delta lagi. I remember Ana’s question, “Pernah tak tido dalam klas?” asked fully in Melayu buku cause time tu walaupun aku dah dok Swak 5 tahun, my Malay Swak mmg fail. I shook my head, ckp dak. Sengal-sengal aku, I was quite the self-confessed geek. I even competed tooth and nails with this Chinese girl for the best mark in every Geography test. Eh, lari plak cerita. So, Ana bagi sengih jahat and she said “I give you two months top. Lepas ni mesti start tido dalam kelas.”

3. And the funny thing is, she was right. Must be the dewan makan meal.

4. The thought of my whole life being confined into one small locker tu takde laa pape sangat. Benda paling tak boleh digest about living in SMSK is the baju kuar bandar kain purple. Seb baik the guys tak pakai suar purple. Nanti jumpa Barney pun dia ingat long-lost cousin hapa.

5. And the dorm had no kipas right til the end of Millennium. Seb baik aku memang dah awal buat perjanjian damai ngan pakcik nyamuk. Kesian kan skolah aku?

6. Back then, dua ketul hot & spicy KFC dah cukup to tide 8 people over. No, wait. Itu kalu makan dalam bilik. One of our classmates, Cat, always brought superb bekal everytime she came back from balik bermalam/keluar bandar. A normal-sized container of nasik campur shared with 27 other kids. Itu kalau budak Delta (Ana) tak datang berambeh. Cat belum sempat bukak tutup container, ada orang lain would beat her to that. Til one day, she tapau-ed this fried weird-looking thingy that we all assumed were birds, we were on the verge of putting it into our mouths when she screeched, “Rilek lok! Katak ya!”. Hahha, needless to say a good portion of the class ran straight to the toilet after that.

7. Waktu disekolahkan oleh Kak Neem cause my Sarawakian was hopeless. Fun time. Quite proud to say now I am more proficient in that language than some of its natives.

8. Kak Long, Biro Keceriaan Asrama yang macho sebab dalam dua tahun tu, sekali je dorm aku kena cuci tray kat dema. Kronisme kinda worked. Hahha.

9. Surprises after surprises occurred then. I made MPP, MT lagi, tak buleh blah. That automatically earned me Ketua Blok C. Nothing classy pun about it, except that kena paksa rela buat meeting block, check jamban, buat taman. Damn. Whoever said power is aphrodisiac memang tak lama hidup.

10. Agenda malam minggu: makan megi. Must-haves in my megi fort: Tom Yam & Kari. Other rations include Air Milo kotak/Teh Chrysanthemum/100 Plus, kacang telur (that yellow kacang), Loacker chocolate wafer, Cadbury Blackforest, kerepek ubi warna purple itu. Basuh bekas megi pakai pili bomba sebelah dorm together2. Biasalah, mandat besar. Refer no. 9. Hahha.

11. Being away from home makes warga-warga SPB ketandusan kasih sayang. So sistem mentor-mentee was adopted. Tak bukak lagi topik abang-adik angkat. The good thing is you can look forward to all the chocolate bars and air kotak Milo between the preps. The midnight meanderings while dipping your toes into the lesbo territory with your kakak angkat. Wahhaha. Pure fun. Pastu Stanley bro, form 1 junior yang sangat sweet. When can I get another chocolate bar from you ek, dear bro? Hoho.

12. Mandi ujan cause ada drunk driver langgar paip bomba depan skolah. Kesian nemiak form 3 mok PMR first paper. Bangun laa pukul 4 pagi pi tong-tong air dari dema untuk adik-adik. Pi laa skolah dengan tak mandi. Steadyyyy. Bebudak laki rilek bawak baldi dengan berus gigi pi berkubang tepi said pili bomba yang pecah tu. Alhamdulillah tengah hari ujan. Maka arahan mandi ujan pun dikeluarkan.

13. Antara time paling suwey throughout the year: Gali loji taik cause dah beruban report ngan warden still takde tindakan. But it was Ipah’s brainchild though, Biro Kebersihan kot. Aku sebagai Ketua Blok tolong bagi persetujuan je. Hahhaha. Bila lagi nak identify dengan Indah Water kan? Seriously you find all sorts of funny shit digging through the shithole. No pun. Kat blok perempuan standard laa jumpa pad cause some idiotic girls despite numerous pad-education and newspapers cutting hung in the cubicle still couldn’t work the regime of throwing them into the garbage disposal. Imagine our surprises when we found a PROTRACTOR, a tupperware, one side of shoe, among other things. Sape pulak lukis tangen atas bulatan dalam jamban ni??

14. Baca doa jenazah untuk Cikgu Japot. Ini sudah cerita. Ponteng prep and lepak dalam bilik warden yang kosong. Saspek sama MPP Block C 2001/2002 cause tag team ngan diorang laa aku tak kantoi. Makseh kitak orang 😀

15. Lepak lab sambil main pacman and solitaire. A piece of advice to SPM kids, silalah ambik Reka Cipta as your tenth subject. Good times.

16. Highlight of my days: lepak dema waktu supper. Usually the girls side would be practically empty. Ngorat makcik kantin and bagged two packets of Biskut Cap Ping Pong and sebotol besar Milo cause budak pompuan lain suma malas minum malam. Itu baru minum malam. If you had your way, buleh dapat ayam dua ketul lagi waktu lunch/dinner. It was all about connections, babeh.

Dammit. I miss labu lecek and ayam goreng kuah kacang Dewan Selera Bestari weyh.

I find peace when I’m confused
I find hope when I’m let down
Not in me, but in you
I hope to lose myself for good
I hope to find it in the end
Not in me
In you… ~ You, Switchfoot

Advertisements

8 thoughts on “Sebuah Kisah Klasik Part 2

  1. nodster says:

    arghh. number therteen! therteen! sangat agak disgusting yet refreshing dan exciting. i kinda enjoyed it =D

    and perple kain outing. sangat rare ok hehe.

    thanks for this lovely post =)

  2. ooohh you make me want to reminisce my SBP days too.

    aku pun tak tau macamana aku leh survive 5 tahun kat situ. haha.

    got something similar there, maggi fiesta, kakak angkat adik angkat thingy, arghh pelik gile! cm lesbo gak aku pk balik..patut ah aku cam tak excited sgt ada adik angkat pun..sian dia aku bolayan je.haha.

    and the sleep in class thing! haha. i even learn how to sleep during exam! hahaha. seriously, the one thing that i learn the most masa asrama..belajar curi masa. curi masa untuk tido. ngaha.

    great post beb.

  3. I had mostly bad memories in SMSK. Kalau ada reunion look forward to (NOT) seeing me there.

    The recollections that apply to me were:

    2. Tido dlm kelas:
    Aku masuk SMSK baru pande tido dlm kelas.Bila masuk matriks aku dah upgrade kepada tido berdiri time berbaris.

    5. Kipas d dorm:
    Rasa mcm duduk d syurga jak bila baring bawah kipas after training utk sukan.

    15. Rekacipta:
    Batch kamek org kantoi main game dgn ustaz gila nok dari Kelantan nok perasan dirik hensem ya (no offense to my Kelantanese friends). Ku dah lupak namanya.

    P/S: Sapa Kak Long tok?Lupak2 lalat ku eh.

  4. eh,i was wondering how did that shoe end up dalam loji taik tuuu…tak jumpe ke penunu bunsen,angkup G ke..heheh..napelah bebudak boarding skool ni sungguh obses dgn meggi n milo..tak paham btol aku..

  5. nodee: did you guys korek loji juak in blok a? wahhahhaha. and i agree, purple kain is rare. i guess it did look okay. but the baju batik ya nang out laaa. no prob, sweetie. i like going down the memory lane. hahha.

    yunayuni: yep! exam paling masyuk utk tido adalah paper agama dengan paper math mod. perghhh best. i think megi fiesta tu sbp semesia punya agenda, i guess 😀

    syuk: thanks! i’ll make sure to update my link. kau sik padah gik ngan aku pa menatang lomo ya bah.

    freakyboy: hi fred ! 😀

    lynn: wahhahha mesti laa ooo agenda of the year ya bah. mun sik salah mek emot form 4 nyedut. wahahhaha daring ompuan ya juak.

    loislane: why notttt? i love my batch! we are not as brainy as yours but i think what we lacked in topscores we made up in great friendship 🙂 nang rasa dlm syurga dudok debah kipas lekak riadah oo. and ustaz ya namanya ustaz kipli, ustaz fav ana. nya perasan dirik hensem ka?? hahha. kak long tok lynn, aka nurelynda razali, aka anak sulung bg napi n kak neem 😀

    eddie: hahha beats me. penunu bunsen n angkup g takde tapi maybe buleh try pi cari kat loji blok kh ngan blok lab 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s