Na zdaroviye!

Kerol kena tonsillitis. So bad til the budak who usually rajin menjawab, couldn’t talk when I called back home. Dokter ckp, nanah. Bese-bese ke abscess taktau le ambo. But when the dokter sekadar bg mouthwash aku pun naek risau la jugak. I mean, come on, bacterial tonsillitis, and the kid is obviously in pain, where’s your antibiotic?

So I told him to go specialist ENT trus. Kalu dokter suro buang, buang je.

Seperti biase, telinga lenga, he continued suffering smp semalam Bg Meir bwk pi specialist Kpg. Baru. And amikk ko, he was directed to S/e/layang H/o/spital.

I know tak baik gelak org dok sakit, but I couldn’t help it.

Calling would be inane cause budak tu tak boleh cakap pun. So I resorted to SMS.

Wo: Salam. Hang dok wad mana? Dr habaq apa? Jgn keja ngorat nurse ja tau.
Adik: Salam. Dok wad 6A. Nurse semua baya2 mak daa. Dr cucuk antibiotic. Plg koman mau 4hr doc kata dok sini.
Wo: Amikk. Aku suro pi awai2 degil. Apa lg depa habaq?
Adik: Depa kata yg mcm Lily habaq la, kuman… Depa kata kalu jd lg lagu ni buang je la tonsil. Bg. Meir pun nak buang gak.
Wo: La, yg Bg Meir pun sebok nak buang tonsil dia apahal? Heran tul. Hang baik2 dok katil tu mana tau ada org penah mati kat situ. Hehe.

Seriously, I keep on laughing imagining Kerol in the green hospital uniform. Abeh laa dah tak macho dah.

On another note, we had a good laugh waktu nak dinner two nights back. Kak Rika just bought a new stock of rice from kiosk. Yeah, nothing new. When she called for dinner, all three dashed out beratur tepi rice cooker. Sebelum bukak the rice cooker lagi I thought I smelled something nasty, tapi tak kata apa la. Then, bukak periuk, the smell intensified, like three-four fold. Bau dia, senang cakap, if you’re good with synonyms, smelled like feces. Sumpah tak tipu. I was very very intrigued, I mean, hello, aku nak makan mai mana laa pulak bau taik ni kan? Ke pasal sejuk sangat my sphincter malfunctioned?Honestly, I was ‘this’ close to peer down my seluar dah time tu. Tapi yg mslhnye, the odor came from the rice cooker. Takkan laa nasik bau taik? I tried sniffing the ladle, and shucks, it smelled like coprogram nye beaker, fo’real.

Jadi I laughed la. Tak tau laa nape skrg suka sgt gelak. Then I passed the ladle to Masy to test-sniff. Tak cukup orbit mata dia terbeliak. “Laily!!!” She went. I said, “What?? I didn’t say anything??” “But you’re laughing!!” “Still, I didn’t say anything!!”

Kak Rika dah pucat. “Ey, I swear k I tak buat pape. I tak kangkangkan pun nasik tu!”

Heran anak ajaib btol, nasik bau taik. Wow, it rhymed. Haha.

Nak buang sayang. “Tiga kilo tuuu!” wailed Kak Rika. And takde pun any morphological changes on the rice. The color, appearance, density, bla bla whatnot remained normal, except for the smell of course. Dulu time ayah ajar jenis-jenis beras (malu la anak peniaga beras tak kenai beras Siam ngan beras Vietnam), I made my own conclusion, beras ni satu A pun haram takdak, maybe B, cause byknye antah ngan hancur2. Bau? Masya Allah. Either stok ni dah lama dikepam dalam gudang, atau pun guni beras ni pernah basah. Ish, Aspergillus sungguh.

Tapi, 3 kilo tu. Tapi lagi, bila dah letak kuah tomyam Kak Rika trus cam takde bau pape dah. Haha.

P/S: Saya dah abeh exam. Saya kena buli buat tepung pelita. Tepung pelita tu lagu mana nak buat?

Advertisements

One thought on “Na zdaroviye!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s